Wednesday, 14 October 2009

Secretul straielor Sfintei Parascheva

vizionat (5365)
Secretul straielor Sfintei Parascheva
● Sub valul unei voci dumnezeiesti, cu usile bisericii zavorate, la ceas de taina, straiele cu care este acoperita Sfanta Parascheva sunt schimbate ● Trupul unui sfant, ca si lacrimile sfinteniei, este un mister si impune clipe de transa preotilor atunci cand aduc vesminte noi Cuvioasei, iar in acest ritual, ochii lor aproape ca nu vad, mainile lor aproape ca nu ating moastele acesteia ● "Ceea ce traiesc preotii si maicutele atunci cand schimbam vesmintele Cuvioasei este imposibil de exprimat in cuvinte. Atunci, biserica este ca o poarta prin care curge lumina sfanta", a destainuit parintele arhimandrit Dosoftei Scheiul ● Racla Sfintei Parascheva este ridicata de 45 de stareti veniti din manastirile Moldovei dupa ce au tinut post si rugaciuni speciale

De cinci ori pe an, tacerea eternitatii cuprinde intreg spatiul Catedralei Mitropolitane din Iasi. Biserica Sfantul Gheorghe, unde sunt asezate moastele Sfintei Parascheva, mai pitita ca niciodata de vuietul brazilor ce o inconjoara, isi trage obloanele. Sub valul unei voci dumnezeiesti, cu usile bisericii zavorate, la ceas de taina, straiele cu care este acoperita Sfanta Parascheva urmeaza a fi schimbate. Din racla sa, trupul Sfantei Parascheva ridica un fel de muzica a sferelor, dar si de tacere desavarsita, oricum, ceva greu de inteles fara ca ochii mintii sa fie vii. Orologiul bate ora 20.00, usile sunt trase, ultimul crestin iese pe poarta Mitropoliei. Noua chipuri, aproape ca niste naluci, intra in biserica Sf. Gheorghe, usa scartie, dupa care se asterne iar tacerea. Fie ca este la Craciun, Paste, inceputul Postului Mare, inainte sau dupa "Calea Sfintilor", adica pelerinajul Sfintei, acestea sunt momentele in care Sfintei ii sunt schimbate hainele. Este o zi de post, miercuri sau vineri. Inchipuirile care intra in biserica sunt preoti insotiti de doua-trei maicute care vor schimba straiele Cuvioasei Parascheva. Inainte de a face aceasta, au urmat un post sever, au savarsit mai multe jertfe, pregatindu-se sufleteste de ceea ce vor intreprinde, pret de aproape o ora.
Mare taina
Trupul unui sfant, ca si lacrimile sfinteniei, este un mister si impune clipe de transa preotilor atunci cand aduc vesminte noi Cuvioasei, iar in acest ritual, ochii lor aproape ca nu vad, mainile lor aproape ca nu ating moastele acesteia. Cum zilele alese pentru schimbarea vesmintelor sunt zile de post, cu atat mai mult preotii si maicutele care vor innoi straiele Sfintei vor aduce jertfe lui Dumnezeu pentru a fi vrednici de acest lucru. Pentru aceasta, in seara destinata acestui fapt, este citit Acatistul Sfintei Parascheva. "Schimbarea vesmintelor Sfintei Parascheva este un fel de ritual. Seara, dupa ce a plecat de la moaste si ultimul credincios, biserica este inchisa. Preotii slujitori, alaturi de maicute, intr-o atmosfera de ruga, savarsesc schimbarea hainelor Cuvioasei. Fiecare are misiunea sa, la fel si maicutele. Mereu, unul dintre noi, in acest timp, citeste Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. La fiecare atingere a moastelor, le sarutam. Maicutele schimba straiele, noi curatam racla, tot ceea ce trebuie facut pentru ca la milioanele de credinciosi care se ating de racla, vesmintele Sfintei se innegresc putin. Totul se petrece cu frica, cucernicie, pentru ca e un mare dar sa facem aceasta. Of,...(pauza) sunt lucruri care nu pot fi rostite", a marturisit parintele arhimandrit Dosoftei Scheiul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi. Straiele sunt schimbate si dupa incheierea hramului ce poarta numele Sfintei.
45 de stareti
Noile haine acopera trupul Sfintei, iar numai orologiul Catedralei taie curgerea timpului, marcand trecerea unei ore in care aproape ca intr-un fel de lesin, preotii au impodobit-o cu noi straie. "Ceea ce traiesc preotii si maicutele atunci cand schimbam vesmintele Cuvioasei este imposibil de exprimat in cuvinte. Atunci, biserica este ca o poarta prin care curge lumina sfanta", a destainuit parintele arhimandrit Dosoftei Scheiul. Acum, straiele vor fi schimbate maine seara, inainte ca moastele Cuvioasei sa fie scoase in pelerinajul numit "Calea Sfintilor", alaturi de fragmente din moastele Sf. Ioan Gura de Aur care vor ajunge joi la Iasi, mai exact, o mana a acestuia. Moastele Sfintei Parascheva vor fi purtate pe umerii a 45 de stareti, dar si ai preotilor. Au fost chemati staretii din manastiri deoarece trairea lor este mai apropiata de cea in care tacerea se contopeste cu Dumnezeu. Intr-un fel, Sfanta Parascheva, atat de venerata, este copacul credintei care indeplineste grabnic rugile credinciosilor. Arhimandritul a adaugat ca moastele acesteia au savarsit multe minuni, de la vindecarea unui copil fara grai, a unor probleme de sanatate, de intelegere, pana la cele legate de intamplarea din vechime cand Sfanta s-ar fi ridicat. Totodata, noile straie cu care este imbracata Cuvioasa sunt ca urmare a cererii unora dintre credinciosii carora Sfanta le-a ajutat. Straiele sunt tesute la Manastirea Galata si la Manastirea Sfintii Atanasie si Chiril. Dupa procesiune, moastele celor doi sfinti vor fi asezate pe catafalcul din fata Catedralei Mitropolitane si vor fi pazite zi si noapte de preoti si studenti la teologie care vor fi schimbati la trei ore pana ce va fi incheiata sarbatoarea.
Marius SIDORIUC

No comments: